{"id":571,"date":"2017-10-03T10:45:39","date_gmt":"2017-10-03T09:45:39","guid":{"rendered":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/?page_id=571"},"modified":"2018-10-18T14:25:20","modified_gmt":"2018-10-18T13:25:20","slug":"rugbrod-uden-surdej","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/rugbrod-uden-surdej\/","title":{"rendered":"Rugbr\u00f8d uden surdej"},"content":{"rendered":"
Her er en let opskrift p\u00e5 et kernefyldt rugbr\u00f8d som vi bager flere gange om ugen. Det tager ca. 2 timer fra start til slut, og rugbr\u00f8det holder sig friskt i over en uge, men der bedst de f\u00f8rste 4-5 dage. Opskriften er uden surdej(!) fordi det giver en mindre syrlig smag og fornemmelse, men opskriften virker ogs\u00e5 glimerende med rug-surdej istedet og\/eller g\u00e6r.<\/p>\n
F\u00f8rste trin er at koge kerner op, her er et forslag til fordeling, kan varieres med f.eks. h\u00f8rfr\u00f8:<\/p>\n
Bland det hele i en gryde og kog det ca. 5 minutter, eller indtil vandet er opsuget helt af kernerne. Fordelingen er 315g kerner til 315g vand.<\/p>\n
Herefter blandes de v\u00e5de dele af dejen i en sk\u00e5l. Brug en ske til at r\u00f8re det rundt, s\u00e5 g\u00e6ren bliver opl\u00f8st og salt og sirup fordelt:<\/p>\n
Samlet b\u00f8r de v\u00e5de ingredienser veje ca. 525g. Tils\u00e6t herefter mel som samlet vejer ca. 600g:<\/p>\n
Kom kernerne i mens de stadig er varme og damper, og r\u00f8r rund med h\u00e5ndmixer eller r\u00f8remaskine i 10-15 minutter. Kom herefter dejen i en stor rugbr\u00f8dsform og lad det h\u00e6ve mens det er overd\u00e6kket med et viskestykke. Det er en fordel at tage dejen ud p\u00e5 et stykke bagepapir, og herefter komme bagepapiret op i rugbr\u00f8dsformen da man s\u00e5 undg\u00e5r at det h\u00e6nger fast i formen, hvilket tit sker, selv med teflon belagte forme.<\/p>\n
Fordi der er koldt vand og varme kerner f\u00e5r br\u00f8det nu en god temperatur til h\u00e6vning og b\u00f8r v\u00e6re h\u00e6vet godt op efter ca. 30-45 min. Hvis kernerne var kolde, ville det tage 1-2 timer f\u00f8r det er h\u00e6vet nok. Husk ikke at overh\u00e6ve br\u00f8det, for s\u00e5 falder det nemlig sammen igen under bagning.<\/p>\n
N\u00e5r br\u00f8det er h\u00e6vet op, s\u00e6ttes det ind nederst i en ovn p\u00e5 225\u00baC (varmluft: 200\u00baC) ca. 20 minutter, hvorefter der skrues ned til 180\u00baC i ca. 40 minutter, s\u00e5 br\u00f8det bages ialt 60 minutter. N\u00e5r br\u00f8det er bagt f\u00e6rdigt tages det ud og st\u00e5r p\u00e5 en rist eller sk\u00e6rebr\u00e6t i mindst 3 timer f\u00f8r det kan sk\u00e6res. Hvis du pr\u00f8ver at sk\u00e6re det f\u00f8r, vil du opdage at det er kl\u00e6gt og mest smuldrer.<\/p>\n
Rugbr\u00f8det skal opbevares i papirspose eller bare st\u00e5 med den sk\u00e5rne side ned mod et sk\u00e6rebr\u00e6t. Hvis du kommer det i en plastik pose eller i et stof kl\u00e6de holder det ikke l\u00e6ngere, men mister sejhed i skorpen, som bliver klisteret.<\/p>\n
<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Her er en let opskrift p\u00e5 et kernefyldt rugbr\u00f8d som vi bager flere gange om ugen. Det tager ca. 2 timer fra start til slut, og rugbr\u00f8det holder sig friskt i over en uge, men der bedst de f\u00f8rste 4-5 dage. Opskriften er uden surdej(!) fordi det giver en mindre syrlig smag og fornemmelse, men opskriften virker ogs\u00e5 glimerende med rug-surdej istedet og\/eller g\u00e6r. F\u00f8rste trin er at koge kerner op, her er et forslag til fordeling, kan varieres med f.eks. h\u00f8rfr\u00f8: 230g kn\u00e6kkede rugkerner 85g solsikke kerner 315g vand…<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"footnotes":""},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/571"}],"collection":[{"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=571"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/571\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1651,"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/571\/revisions\/1651"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/brygbrygbryg.dk\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=571"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}