Denne opskrift på Daal er inspireret af et besøg til Dishoom, som havde en “Black Daal” signatur ret. De oplyser desværre ikke opskriften, men inspireret af andres forslag, har jeg konstrueret denne opskrift.
Jeg har serveret den en del gange, med forskellige tilberedningsmetoder og altid fået meget positiv feedback. De fleste tror ikke på at den er helt uden kød før de har prøvet at tilberede den selv.
Ingredienser
- 1 fed hvidløg
- 1 løg (alm, “gult”)
- 6 spsk god karry (3+3 spsk)
- 2 stænger kanel
- 5 laurbærblade
- 2 tsk røget paprika
- 2 tsk cayenne peber
- 70g tomatkoncentrat
- 800g dåsetomat (2 dåser/pakker á 400g)
- 11g grøntsagsboulion (til ca. 1L suppe)
- 400g tørre sorte linser (Beluga eller Del Puy)
- 100g smør
- 2 stk gulerødder, revet
- 1 dåse kokosmælk
Variationer
- Hvis du ikke har røget paprika, så brug “stærk paprika”.
- Hvis du foretrækker en rent vegansk udgave, så skift smør ud med en ekstra dåse kokosmælk.
- Hvis du ikke kan finde sorte linser, så virker opskriften også med røde eller grønne linser.
- De fleste vil nok foretrække lidt mere hvidløg 🙂
Fremgangsmåde
Du skal bruge:
- Stegepande
- Stegeso, tangine eller lignende ovnfast beholder med låg
Knus og hak hvidløget. Sauter det i lidt olie på panden til det bliver brunet. Læg det fra i stegesoen.
Skær løget i små stykker og steg det på i olie panden til det tager lidt farve. Tilsæt så 3 spsk karry (halvdelen) og lad det suge fedtstoffet og klistre fast til løgne. Når det begynder at ryge så giv det 10 sekunder mere. Det ryger lidt, så sørg for at have vinduet åbent! Tag løg med karry fra i stegesoen.
Skyl linserne i en si eller et dørslag, og “rist” dem på panden. I starten syder det lidt pga. vandet, men herefter tager de imod varmen. Efter et 1-2 minutter uden syden tages de fra og lægges i stegesoen.
Nu tilsættes resten af ingredienserne: resten af karry, paprika, cayenne peber, bouillon osv. Den bouillon jeg anvendte havde et højt saltindhold så derfor er der ikke salt i opskriften.
Når det hele er tilføjet til stegesoen tilsættes vandet. I mit tilfælde var der plads til ca. 2,5L vand, men jeg valgte at nøjes med 1,5L så det ikke flyder over. Herefter placeres stegesoen i en ovn på 150˚C i ca. 12 timer. Den lave temperatur gør at indholdet koger, og langsomt opløser linserne der tager imod den krydrede lage, men uden at det brænder fast i siderne. Jeg plejer at røre lidt i stegesoen ca. en gang i timen bare for at sikre mig at der ikke er tørre steder.
Hvis man er lidt presset på tid, så kan man tilberede det hele om aftenen, sætte stegesoen ind og skrue op til 200˚C i en times tid så slukke inden man går i seng. Eftervarmen virker så det meste af natten og man kan give den et par timer inden servering, eller koge det op i en gryde til konsistensen er som ønsket.
Jeg har tidligere eksperimenteret med at lave den i en trykkoger, hvor det tager 2-3 timer at få linserne helt perfekte, men der sker ofte det at det linserne falder til bunds og brænder fast. Jeg har også forsøgt med en gryde på komfur, og det virker også, men tager lang tid og har samme tendens til at brænde på.
Servering
Jeg plejer at servere Daal i skåle eller dybe tallerkner med naan brød til, men man kan evt. prøve med Ølandsklapper.
Herudover skal der være noget blødt, f.eks. raita, mango chutney eller bare creme fraiche.
God fornøjelse!