Opskrift delt af Thomas Trojel – Tak
Ingredienser:
1 glas/klat øl-surdej – se opskrift her
1 liter vand
500g knækkede rugkerner
1 spsk. salt
2 spsk. honning
350g groft rugmel
200g hvedemel
100-200g hørfrø
evt. olie til pensling
Fremgangsmåde:
Rør surdejen med vand og rugkerner i en stor skål. Tilsæt salt, honning, rugmel, hvedemel og rør det hele grundigt sammen.
Fordel dejen jævnt i en 3-liters rugbrødsform, smurt med olie, hvis den ikke har silikone belægning. Dæk til med plastfolie.
Lad dejen hæve ved stue temp. i 12-14 timer, til den er hævet 1/4 op (næsten til kanten af formen).
Bag brødet i ovnen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca 1 time 45 min. til stegetermometer viser 96 grader.
Tag brødet ud og vend det ud af formen. Køl det af på en rist inden du skærer det. Lad brøder køle HELT af på en bagerist hvis du vil have sprød skorpe.
Hvis du vil have en blødere skorpe som er lettere at skære ud, skal du putte brødet i en plastikpose eller vikle et rent viskestykke om det, mens det stadig er lunt.